2014. február 11.

Kakasszéki Gógyintézet

Név: Erzsébet Kórház-Rendelőintézet Kakasszéki Gyógyintézet
Cím: 6821 Székkutas
Hely: IV. kerület 143.
Telefon: 62/293-751; 62/293-499
E-mail: kakasszek@erzsebetkorhaz.hu



Kakasszéki-tó vizének gyógyhatását a környék lakossága már régóta ismerte; a víznek az egészségre gyakorolt jótékony hatását Genersich Antal egyetemi magántanár bizonyította be.
Gyógyvízre alapozva épült fel 1932-ben Székkutastól hat kilométerre, az orosházi út közelében a kakasszéki gyógyintézet. A reuma- és mozgásszervi szanatórium a vásárhelyi Erzsébet Kórházhoz tartozik. Termálkútból nyert gyógyvizét az idült reumás betegségek és krónikus nőgyógyászati gyulladások kezelésénél eredményesen alkalmazzák.
A tófürdő, a fürdőház, a fizikoterápiás részleg nem csak beutalóval kereshető föl. A gyógyintézet parkját 100-130 évek fák díszítik.
A név első írott előfordulása 1774-ből való (a Mappa Exhibens Terrena tam Oppidi Hold Mező Vásárhely) 
K a k a d S z é k alakban; 1841-ben Kakas Szék alakváltozatban jelenik meg az orosházi közigazgatási iratokban. 


A KAKASSZÉKI REUMATOLÓGIAI ÉS MOZGÁSSZERVI REHABILITÁCIÓS OSZTÁLY TÖRTÉNETE

Az I. világháború után nem csupán az ország lett csonka, hanem az általános elszegényedés következtében az emberek egészségi állapota is megromlott, megnőtt a tuberkulózisban megbetegedettek száma, ezen belül pedig nőtt a csonttuberkulózis aránya. Keresték a minél jobb megoldást a gyógyításhoz, amihez nagy segítséget jelentett az a népi tapasztalás, amit a Júlia-fürdő kapcsán már kifejtettünk, aminek titka a Kakasszéki-tó gyógyító vize volt. 
A hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház igazgatója dr. Genersich Antal sebész felismerve a víz gyógyító hatását, a betegeket e tó vizével orvosolta már a 20-as évek közepén. A tó vizét lajttal szállíttatta be a kórházba, s betegeinek egy részét azzal kezelte. Kiderült rövidesen, hogy az addigi hagyományos kezelésnél sokkal jobb eredményt ért el a tóvíz-terápiával. 
A „Kakasszéki-tó” vizének vegyelemzését többen is elvégezték. Elsőként dr. Riegler Gusztáv tette meg, majd dr. Kaiser Károly orvos, mérnök, egyetemi tanár. Később dr. Banga Ilona vegyész foglalkozott vele. Megállapítást nyert, hogy nagyhatású gyógyvízzel van dolgunk, amit hasznosítani kell. A tó vize a jódos, lúgos vizek csoportjába tartozik, valamint a hazánkban előforduló sziksós vizek közül abban tűnik ki, hogy a sziksótartalom közel ötszörösen töményebb az ismert sziksós tavak vizénél. A karbonátos víz alumíniumot és szilikátokat, kollodiálisan oldódva vasat is tartalmaz. Lúgossága folytán keratolyticus, magas sótartalma révén bőrizgató hatású. 
A vegyelemzés eredményének birtokában, valamint az orvoslásban elért gyakorlati eredmények alapján, 1927-ben dr. Genersich Antal igazgató, sebészorvos az Erzsébet Kórház bővítésével egyidejűleg javaslatot tett a törvényhatósági közgyűlésnek, az országban is egyedülálló intézmény felállítására, egy 200 ágyas tuberkulózis osztály létrehozását Kakasszéken. Közben a jóváhagyó döntésig sem állt meg a munka, a Júlia-fürdőt működtető Kakasszéki Fürdő RT kebelén belül teremtették meg a betegek gyógyításának feltételeit.
A református egyház üdülőjét bérelte ki az Erzsébet Kórház 1929 nyarán, s 40 beteg elhelyezésére, gyógyítására nyílt lehetőség ezáltal Kakasszéken. Az itteni, a kórházihoz viszonyítva úgymond „szanatóriumi” körülmények, napfény, jó levegő, a helyben lévő gyógyvíz minden várakozást felülmúló eredményt hozott. A döntéshozóknak ez minden bizonnyal jó érv volt a támogatás megadásában. Mindez ugyanakkor példázatos tett volt Genersich Antal doktor részéről, hogy bizonyítsa elképzelésének helyességét, másrészt példát adott arról, hogy erős elszánással, küzdelemmel miként lehet egy célt elérni a gyógyítás érdekében. 
1930. szeptemberében megérkezett a támogató válasz, a Népjóléti Minisztérium 250.000 pengővel járul hozzá az építkezéshez, amit utólag ínségadomány címen az államsegély keretből még 50.000 pengővel egészítették ki. A további építési költséget Hódmezővásárhely város házipénztárának terhére szavazták meg, azaz 32.000 pengőt, 18.000 pengőt pedig az Erzsébet Kórház adott. Így összesen 350.000 pengő állt rendelkezésre, amely alapján megindult a munka. 

Összességében kényelmes, komfortos hotelrész alakíttatott ki, a rehabilitációban és a reumatológiai ellátásban szükséges diagnosztikus és terápiás lehetőségek teremtődtek, melyek lehetővé teszik az európai szintű betegellátást. A jelenlegi dolgozói gárda szakmai fölkészültsége további biztosíték erre.
A hármas célkitűzés megvalósításra váró része a gyógyhatású gyógyvízre és iszapra, a törzskönyvezett, speciális hatású termálgyógyvízre települt egészségturisztikai központ, önálló gyógyszálló létrehozása, amelynek szakmai bázisaként szolgálna a Kakasszéki Gyógyintézet.
Az intézetet 2002. március 23-án dr. Mikola István egészségügyi miniszter adta át. Hódmezővásárhely.

Forrás: http://archiv.promenad.hu/modules.php?name=News&file=print&sid=6704http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/sulyfurdo_torna_a_kakasszeki_gyogyvizben/2240710/

 

Nincsenek megjegyzések: